SSC CGL 2016 Fill in the blanks Question Paper

Fill in the blanks
SSC CGL 2016:- 120 Q

Instructions:-

The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Q1. What a _____ holiday!
Options:
1) momentous
2) memorable
3) momentary
4) immortal
Correct Answer: memorable

Q2. Many important projects have reached the final stage of _____.
Options:
1) accomplishment
2) initiation
3) resolution
4) implementation
Correct Answer: implementation

Q3. _____ you live long!
Options:
1) Might
2) May
3) Shall
4) Should
Correct Answer: May

Q4. Health is too important to be ___________.
Options:
1) discarded
2) disposed
3) neglected
4) detested
Correct Answer: neglected

Q5. I am _______________this crime.
Options:
1) ignorant on
2) innocent of
3) indebted to
4) ignoring
Correct Answer: innocent of

Q6. I was _____________ paying the toll tax.
Options:
1) free from
2) exonerated from
3) exempted from
4) exposed to
Correct Answer: exempted from

Q7. How did you __________ this rare book?
Options:
1) come with
2) come to
3) come by
4) come at
Correct Answer: come by

Q8. ____________ people as they are and have tolerance with their weaknesses.
Options:
1) Except
2) Access
3) Expect
4) Accept
Correct Answer: Accept

Q9. The two boys ______ each other for the first place.
Options:
1) contend for
2) fought with
3) vied with
4) struggled to
Correct Answer: vied with

Q10. The passengers were afraid but the captain ___________ them that there was no danger.
Options:
1) suggested
2) pleaded
3) advise
4) assured
Correct Answer: assured

Q11. I insisted ________ his leaving the place.
Options:
1) on
2) about
3) in
4) with
Correct Answer: on

Q12. Please don’t ________ me when I’m speaking.
Options:
1) interrupted
2) interrupts
3) interrupt
4) interrupting
Correct Answer: interrupt

Q13. The aim of a Peace Council is ________ rather than cure.
Options:
1) salvation
2) preservation
3) maintenance
4) cultivation
Correct Answer: preservation

Q14. He gives everyone _________ the class opportunities for practice.
Options:
1) at
2) in
3) of
4) on
Correct Answer: in

Q15. Harish soon gained _________ in English.
Options:
1) provincialism
2) proficiency
3) efficiency
4) Eminency
Correct Answer: proficiency

Q16. The clock has __________ for want of winding.
Options:
1) run down
2) run short
3) run past
4) run up
Correct Answer: run down

Q17. Few people know that flowers use textures to __________ different kinds of insects.
Options:
1) signal
2) feel
3) attract
4) Distract
Correct Answer: attract

Q18. They abandoned their comrades __________ the wolves.
Options:
1) by
2) between
3) on
4) among
Correct Answer: among

Q19. The clock has __________ for want of winding.
Options:
1) run down
2) run short
3) run past
4) run up
Correct Answer: run down

Q20. Few people know that flowers use textures to __________ different kinds of insects.
Options:
1) signal
2) feel
3) attract
4) distract
Correct Answer: attract

Q21. They abandoned their comrades __________ the wolves.
Options:
1) by
2) between
3) on
4) among
Correct Answer: among

Q22. What good fortune! I found the very thing I was _______________!
Options:
1) looking in
2) looking to
3) looking besides
4) looking for
Correct Answer: looking for

Q23. The swimmer ____________ his clothes and jumped into the river.
Options:
1) took off
2) took of
3) took out
4) took down
Correct Answer: took off

Q24. I will ______________ to Singapore next month.
Options:
1) be travelling
2) be travel
3) travels
4) am travelled
Correct Answer: be travelling

Q25. By a single mean act, he _____ out all his good deeds.
Options:
1) wiped
2) whipped
3) worked
4) whisked
Correct Answer: wiped

Q26. I was conscious _____ a break in my voice.
Options:
1) to
2) of
3) over
4) for
Correct Answer: of

Q27. The young woman broke _____ on hearing the news of her husband’s death.
Options:
1) up
2) down
3) off
4) in
Correct Answer: down

Q28. He is _______ connected.
Options:
1) respectively
2) respective
3) respectably
4) respectable
Correct Answer: respectably

Q29. After retirement Surti lived _______ Australia.
Options:
1) in
2) at
3) over in
4) over at
Correct Answer: in

Q30. He ________ the low pay.
Options:
1) moan at
2) complain about
3) grumbled at
4) ran after
Correct Answer: grumbled at

Q31. After a noisy and tumultuous supper, we __________ for the day.
Options:
1) retirement
2) retiring
3) retired
4) retire
Correct Answer: retired

Q32. The villager cried __________ his voice for help
Options:
1) on the top of
2) in the top of
3) from the top of
4) at the top of
Correct Answer: at the top of

Q33. Simon teaches children __________ water colour painting
Options:
1) the art on
2) the art in
3) the art by
4) the art of
Correct Answer: the art of

Q34. Do not _____ your own personal views upon the reader.
Options:
1) expose
2) interpose
3) express
4) impose
Correct Answer: impose

Q35. This school isn’t _____ from the last one.
Options:
1) more different
2) any different
3) difference
4) any difference
Correct Answer: any different

Q36. I have decided _____ my course of action.
Options:
1) upon
2) with
3) for
4) of
Correct Answer: upon

Q37. Light is _____ than sound.
Options:
1) faster
2) more faster
3) sounder
4) lighter
Correct Answer: faster

Q38. The man _____ for the purpose never did what was expected of him.
Options:
1) supplied
2) favoured
3) employed
4) cited
Correct Answer: employed

Q39. There was a serious _____ between the two brothers.
Options:
1) altercation
2) alteration
3) aberration
4) altieration
Correct Answer: altercation

Q40. The ship with its crew ______ gone to the bottom of the sea.
Options:
1) has
2) have
3) are
4) none
Correct Answer: have

LuckyExam © 2019