SSC CGL 2016 Sentence improvement

SSC CGL 2016 Sentence Improvement:-  192 Questions

Instruction: – A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

Q1. Each self is unique, and therefore cannot be compared.
[SSC CGL 27-08-2016]
Options:
1) incomparable
2) Non comparable
3) Incomparably
4) No improvement
Correct Answer: incomparable
Explanation:-  Use adjective incomparable that means so good or great that nothing or no one else could achieve the same standard .
Ex – The quality of their products is incomparable.

Q2. Shall I sit between you at the concert?
[SSC CGL 27-08-2016]
Options:
1) beside
2) besides
3) next
4) No Improvement
Correct Answer: beside
Explanation:- Preposition between means in the middle of two things / persons / points whereas beside means ‘on one side’Between should not be used for one person the correct uses should be ‘beside’.

BPSC Andriod app

Q3. No one other reason than poverty is hampering India’s progress.
[SSC CGL 27-08-2016]
Options:
1) No other
2) None other
3) No another
4) No improvement
Correct Answer: No other
Explanation:- ‘No other reason’ is the correct uses.

Q4 .The custom has took root in the society.
[SSC CGL 27-08-2016]
Options:
1) taken root
2) take root
3) takes root
4) No improvement
Correct Answer: taken root
Explanation:- Use the third form of verb with has/have/had.
Replace ‘took’ by ‘taken’

Q5 .We will take care of your children when you are away at Mumbai.
[SSC CGL 27-08-2016]
Options:
1) be looking for
2) look after
3) take care after
4) No improvement
Correct Answer: look after
Explanation:- Phrasal verbs ‘look after’ and ‘take care’ have the same meaning but for children the best option is ‘look after’

Q6 .Both of us had a different opinion about it.
[SSC CGL 27-08-2016]
Options:
1) Both of us has
2) Each of us had
3) Each of us have
4) No improvement
Correct Answer: Each of us had
Explanation:- ‘Both’ is used for two and each is used for one , In the sense of one write ‘Each of us had’

Q7 .The trade union is hell bent at getting its demands fulfilled
[SSC CGL 27-08-2016]
Options:
1) hell bent in
2) hell bent about
3) hell bent on
4) No improvement
Correct Answer: hell bent on
Explanation: – Idiom ‘be hell-bent on sth’ means to be extremely determined to do something, without considering the risks.
Replace preposition ‘at’ by ‘on’

Q8 .The police had to break the door to get in.
[SSC CGL 27-08-2016]
Options:
1) to break up
2) to break in
3) to break down
4) No improvement
Correct Answer: to break down
Explanation:- Phrasal verb break down means  to destroy a physical structure.
Ex – I’ll break this door down if she does not come out here right now.

Q9 .The plane landed and shot towards the airport
[SSC CGL 27-08-2016]
Options:
1) Taxied
2) Drove
3) Wheeled
4) No improvement
Correct Answer: taxied
Explanation: – The verb taxi means-
(Of an aircraft) to move slowly on the ground
As the given sentence is in past tense ,use the past form of taxi – taxied

Q10 .After a hard days work, I just want to go home.
[SSC CGL 27-08-2016]
Options:
1) hard day’s work
2) hard days’ work
3) hard day work
4) No improvement
Correct Answer: hard day’s work
Explanation:- Write day (singular form) as the Indefinite article ‘a’ is used for singular and also the apostrophe ‘s’ to make the sentence meaningful.

Q11  .Would you feel safe if you have to walk through a street alone at midnight?
[SSC CGL 28-08-2016]
Options:
1) where you had to
2) when you have to
3) if you had to
4) No improvement
Correct Answer: if you had to
Explanation:- The given sentence is based on conditional sentence type 3,the if clause should be in past tense hence the correct uses should be ‘if you had to’

Q12  . I was the first who came.
[SSC CGL 28-08-2016]
Options:
1) arrived
2) who arrives
3) to arrive
4) No improvement
Correct Answer: to arrive

Q13  .He is not sure whether she knows to swim.
[SSC CGL 28-08-2016]
Options:
1) how she can swim
2) how can she swim
3) how to swim
4) No improvement
Correct Answer: how to swim
Explanation:- structure – know +how +infinitive
Ex – I know how to prepare for competitive exams.
The correct uses should be ‘how to swim’

Q14  .The water flows downhill rapidly, taking some of the land with it.
[SSC CGL 28-08-2016]
Options:
1) soil
2) ground
3) hill
4) No improvement
Correct Answer: soil
Explanation:- The running water takes some of the soil (मिट्टी) with it and not the ground (भूमि)or hill (पहाड़ी).

Q15  .Baroda State in Western India had a reputation for being progressive in many fields, not in the last in education and social reform.
[SSC CGL 28-08-2016]
Options:
1) first
2) realm
3) least
4) No improvement
Correct Answer: least
Explanation:- Idiom not in the least means ‘not in any way’
Replace last by least.

Q16  .He dislikes the word, isn’t he?
[SSC CGL 28-08-2016]
Options:
1) doesn’t he?
2) didn’t he?
3) does he?
4) No improvement
Correct Answer: doesn’t he?
Explanation:- The question tag uses the verb according to the main sentence. If this is an auxiliary verb then the question tag is made with the auxiliary verb. If the main sentence doesn’t have an auxiliary verb, the question tag uses an appropriate form of ‘do’.

Q17  .You must complete this work up to Sunday.
[SSC CGL 28-08-2016]
Options:
1) within Sunday
2) by Sunday
3) on to Sunday
4) No improvement
Correct Answer: by Sunday
Explanation:- Prepositions ‘by’ and ‘up to’ are used in the sense of “ तक ” but for the ‘days of week’ the correct preposition is ‘by’

Q18  .Hole wheat bread is good for health.
[SSC CGL 28-08-2016]
Options:
1) Whole
2) Healthy
3) Holed
4) No improvement
Correct Answer: Whole
Explanation:- Hole means छेद and whole means संपूर्ण .The correct sentence is ‘ Whole wheat bread is good for health.’

Q19  .She has no pen to write.
[SSC CGL 28-08-2016]
Options:
1) write with
2) write at
3) write in
4) No improvement
Correct Answer: write with.
Explanation:- Writing is done by using a pen , In the sense of use the correct preposition is ‘with’

Q20  .He is one of those who likes to help others.
[SSC CGL 28-08-2016]
Options:
1) those persons who like to help others
2) those who like to help the other
3) those who like to help others
4) No improvement
Correct Answer: those who like to help others
Explanation: – The verb form for ‘Who’ depends on its antecedent
In the given sentence the antecedent is those (plural) the verb must be in plural form-‘like’(likes)

Q21  .Jane had told me that she hasn’t done her homework.
[SSC CGL 29-08-2016]
Options:
1) told
2) tells
3) was telling
4) no improvement
Correct Answer: tells
Explanation:- As the reported speech is in present tense, the reporting speech should be in the same tense (present tense) .
The correct verb should be ‘tells’(singular) because the subject ‘Jane’ is singular.

Q22.This survey is concerning your health as well as that of your family. .
[SSC CGL 29-08-2016]
Options:
1) concerns with
2) is concerned with
3) concerns to
4) no improvement
Correct Answer: is concerned with
Explanation: – to be concerned with something means to be worried about something.
Ex – He is concerned with what people think of him .

Q23  .A city that is set on a hill cannot be hidden. .
[SSC CGL 29-08-2016]
Options:
1) be hid
2) hide
3) be hiding
4) no improvement
Correct Answer: no improvement
The given sentence is in passive voice – be + third form of verb (be hidden)

Q24  .A black and white goat were grazing.
[SSC CGL 29-08-2016]
Options:
1) The white and the black goat
2) A black and a white goat
3) A black and a white goat
4) no improvement
Correct Answer: A black and a white goat
Explanation: –  a/an + adj + and + adj + noun = singular
a/an + adj + and + a/an + adj + noun = plural
In the given sentence the verb were is plural , the second structure should be used – A black and a white goat

Q25  .I had took the papers to John’s office.
[SSC CGL 29-08-2016]
Options:
1) will took the papers
2) taken the papers
3) took the papers
4) no improvement
Correct Answer: took the papers
Explanation: –  took is the second form of verb take that is used in simple past  tense without ‘had’ . Do not use ‘had’ here.

Q26  .She has that rare character – the ability to listen to people.
[SSC CGL 29-08-2016]
Options:
1) rare ear
2) rare characteristic
3) rare sense
4) No improvement
Correct Answer: No improvement
Explanation: – The word rare is used here in adjective form to modify the noun ‘character’

Q27  .Both of them have not apologized yet.
[SSC CGL 29-08-2016]
Options:
1) Neither of them has
2) Any of them have
3) None of the two
4) No improvement
Correct Answer: Neither of them has
Explanation:- Neither means दोंनों में से काई भी नहीं
Neither takes the verb in singular form, the correct uses should be ‘Neither of them has’

Q28  .The greater the demand, higher the price.
[SSC CGL 29-08-2016]
Options:
1) the high
2) a higher
3) the higher
4) No improvement
Correct Answer: the higher
Explanation: –  “the…the…with comparative adjectives” is used to show proportionate increase or decrease.
Use definite article the with higher(comparative adjective).

Q29  .His appointment as coach is yet another feather in his wing.
[SSC CGL 29-08-2016]
Options:
1) feather in his hat
2) badge in his hat
3) feather in his cap
4) No improvement
Correct Answer: feather in his cap
Idiom ‘a feather in your cap’ means an achievement to be proud of
Ex – It’s a feather in our cap to achieve the target.

Q30  .The majority of the rain-fed Indian rivers, either dry up, or become trickle after the monsoon.
[SSC CGL 29-08-2016]
Options:
1) the trickle
2) a trickle
3) an trickle
4) No improvement
Correct Answer: a trickle
Explanation: – The  word trickle is a countable noun , use indefinite article ‘a’ with it.

Current Affairs LuckyExam
Share to Support :