One word substitution asked in SSC CGL 2016

ONE WORD SUBSTITUTION
SSC CGL 2016:- Total 118 QUESTIONS

Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Question 1. Favouritism shown by a person in power to his relatives
Options:
1) Formalism
2) Red­tapism
3) Nepotism
4) Bureaucracy
Correct Answer: Nepotism

Question 2.A round­about way of expression
Options:
1) Verbosity
2) Talkativeness
3) Circumlocution
4) Loquacious
Correct Answer: Circumlocution

Question 3.Suitable or intended for only young persons
Options:
1) Youthful
2) Puerile
3) Adolescent
4) Juvenile
Correct Answer: Juvenile

Question 4.An exact copy.
Options:
1) Facsimile
2) Twin
3) Mirror
4) Clone
Correct Answer: Facsimile

Question 5.To give money to agents for sales.
Options:
1) Salary
2) Commission
3) Fee
4) Incentive
Correct Answer: Commission

Question 6.A person who is working in the same institution.
Options:
1) Guide
2) Collector
3) Captain
4) Colleague
Correct Answer: Colleague

Question 7.Someone who is incapable of being quietened or pacified.
Options:
1) Implacable
2) Unflappable
3) Insatiable
4) Inexplicable
Correct Answer: Implacable

Question 8.Government by Department of State
Options:
1) Bureaucracy
2) Autocracy
3) Oligarchy
4) Hierarchy
Correct Answer: Bureaucracy

Question 9.The killing of a race
Options:
1) Homicide
2) Genocide
3) Suicide
4) Murder
Correct Answer: Genocide

Question 10.A record of one’s own life written by oneself
Options:
1) History
2) Biography
3) Bibliography
4) Autobiography
Correct Answer: Autobiography

Question 11.Belong to the same period
Options:
1) Comrades
2) Contemporaries
3) Compromises
4) Renegades
Correct Answer: Contemporaries

Question 12.One who listens secretly to private conversation
Options:
1) Eavesdropper
2) Encroacher
3) Eaves bearer
4) Listener
Correct Answer: Eavesdropper

Question 13.Lack of skill
Options:
1) Inertness
2) Insistence
3) Ineptness
4) Insolence
Correct Answer: Ineptness

Question 14.Stick with a thick end used in a mortar for pounding
Options:
1) Thistle
2) Stifle
3) Sceptre
4) Pestle
Correct Answer: Pestle

Question 15.An act when people vote in order to make a decision about a particular subject or policy rather than voting for a person. SSC CGL 2016
Options:
1) Election
2) Exit­poll
3) By­election
4) Referendum
Correct Answer: Referendum

Question 16.Drug which causes people to sleep easily
Options:
1) Poppy
2) Soporific
3) Beguile
4) Pedant
Correct Answer: Soporific

Question 17.The branch of philosophy concerned with the study of the principles
of beauty, especially in art. SSC CGL 2016
Options:
1) Artistic
2) Aesthetics
3) Ethics
4) Metaphysics
Correct Answer: Aesthetics

Question 18.The study of skin
Options:
1) Dermatology
2) Dermatoglyphics
3) Stratigraphy
4) Oncology
Correct Answer: Dermatology

Question 19.Drug which causes people to sleep easily
Options:
1) Poppy
2) Soporific
3) Beguile
4) Pedant
Correct Answer: Soporific

Question 20.A rough, violent, troublesome person.
Options:
1) Tartar
2) Talker
3) Vagabond
4) Swindler
Correct Answer: Tartar

Question 21.A brave, noble-minded or chivalrous man
Options:
1) Handsome
2) Robust
3) Gallant
4) Reckless
Correct Answer: Gallant

Question 22.Obsession with books
Options:
1) Bibliomania
2) Megalomania
3) Xenophobia
4) Egomania
Correct Answer: Bibliomania

Question 23.One who sets type for books, newspapers, etc.
Options:
1) Typist
2) Editor
3) Composer
4) Compositor
Correct Answer: Compositor

Question 24.Land covered by water on three sides
Options:
1) Island
2) Mainland
3) Strait
4) Peninsula
Correct Answer: Peninsula

Question25.A drug or other substance that produces sleep
Options:
1) Soporific
2) Depressant
3) Narcotic
4) Antiseptic
Correct Answer: Soporific

Question 26.A remedy for all diseases
Options:
1) Antiseptic
2) Antibiotic
3) Narcotics
4) Panacea
Correct Answer: Panacea

Question 27.Of the highest quality
Options:
1) Productive
2) Reactive
3) Superlative
4) Relative
Correct Answer: Superlative

Question 28.A place of shelter for ships
Options:
1) Harbour
2) Helipad
3) Port
4) Barrack
Correct Answer: Harbour

Question 29.A place where soldiers live
Options:
1) Tanks
2) Shacks
3) Ordnance Depots
4) Barracks
Correct Answer: Barracks

Question 30.A man who collects old and new coins.
Options:
1) Geologist
2) Numismatist
3) Archaeologist
4) Zoologist
Correct Answer: Numismatist

Question 31.Regular users of places/restaurant etc.
Options:
1) Client
2) Clientele
3) Often
4) Usage
Correct Answer: Clientele

Question 32.A thing no longer in use
Options:
1) Illusion
2) Illegal
3) Obsolete
4) Historic
Correct Answer: Obsolete

Question 33.A place where astronomical observations are made
Options:
1) Laboratory
2) Observatory
3) Astrolibrary
4) Astrophery
Correct Answer: Observatory

Question 34.Killing one’s sister
Options:
1) Regicide
2) Fratricide
3) Matricide
4) Sororicide
Correct Answer: Sororicide

Question 35.A person who has lost the protection of the law
Options:
1) Outlaw
2) Immigrant
3) Outcast
4) Orphan
Correct Answer: Outlaw

Question 36.Falsification of documents etc.
Options:
1) Xeroxing
2) Forgery
3) Laminating
4) Copying
Correct Answer: Forgery

Question 37.To make atonement for one’s sins
Options:
1) Expiate
2) Renounce
3) Remonstrate
4) Recant
Correct Answer: Expiate

Question 38.Committing murder in revenge
Options:
1) Massacre
2) Vendetta
3) Homicide
4) Regicide
Correct Answer: Vendetta

Question 39.The thing that can be easily broken
Options:
1) Amorphous
2) Brittle
3) Subtle
4) Solid
Correct Answer: Brittle

Question 40.An unimportant person
Options:
1) Nonagenarian
2) Nonentity
3) Nonpareil
4) Nonconformist
Correct Answer: Nonentity