Important Rules of Noun with Spotting Error Examples

Noun rule (English Grammar) for SSC & IBPS Exam

Today we will learn uses of noun with previously asked Spotting Error in the Exams. There are total 16 noun rules which are explained below with spotting error examples. if You have any doubt than you can check our youtube channel for all details given below.

NOUN:- A noun is a word used as a name of a person, place , thing, quality , condition and action.

Types of noun:-

I. Countable Noun :-
1. Proper Noun :- Ravi, Delhi, Priti
2. Common Noun :- King, boy, girl, Book
3. Collective Noun: – Team, Committee, board, class

II. Uncountable Noun:-
1. Material Noun :- gold, iron, wood, tea, coffee
2. Abstract Noun :- truth , danger ,honesty , wisdom

Rule : 1

The following words are uncountable and used in singular form as they don’t have plural form. Indefinite article should not be used with them.

Words:- Luggage ,Advice ,Imagery ,Pottery ,Baggage ,Furniture ,Scenery ,Food ,Machinery Breakage ,Drapery ,Poetry , Work ,Paper ,Wood ,Iron ,Glass ,Rubbish ,Electricity ,Dirt ,Bread ,Grass ,Traffic ,information etc..

Example – The scenery of Kashmir is very charming.
                    He has much information/ a lot of information.
                    I need a piece of good advice.
                    They need a piece of bread / a loaf of bread.
Note :-
We may use following words to make it singular or plural –
A piece of (singular)
Pieces of (plural)
A bit of (singular)
Bits of (plural)
A heap of (singular)
Heaps of (plural)
A loaf of (singular)
Loves of (plural)

Q1. Your advices are (A) / the proof of your (B)/ discriminating mind
and (C) / pragmatic approach towards poor (D) / no error (E)
Ans. (A)

Explanation: – replace ‘advices’ by ‘advice’

Rule : 2

Following are some nouns which are always singular but look like plural:-
Words:- News ,Linguistics ,Economics ,Mathematics ,Phonetics ,Statistics ,Ethics ,Politics ,Measles ,Rickets ,Billiards ,Darts ,Droughts Innings Physics etc…

Example – Physics is a difficult subject.
                    Billiards is an interesting game.
                   The news was wrong.
                   Statistics shows the great improvement.

Rule : 3

Some nouns have the same form whether singular or plural –
        Series headquarters thousand
        Species means score
        Deer dozen agenda
        Sheep hundred data

Example –  I saw two sheep in the zoo.
                     A series of lectures is to be delivered today.
                     Four dozen eggs have been sold.

Q 2. He has bought (A)/ a dozens copies (B) / of story books (C) / which are very popular among the children (D) / on error (E).
Ans. (B)

Explanation: – replace dozens by dozen.

Rule : 4

If two nouns are connected by ‘and ‘ and both are closely related , add apostrophe ‘s’ with the last noun.
Example – My mother and father’s choice is perfect.
                    His brother and sister’s study room is combined.

Rule : 5

Use `s with living things.
Example –Ram`s house is well maintained .
                    Priya`s son is very cute.

Rule : 6

With collective noun when it is used as a unit use singular form of verb and when it is used as members use plural form of verb.
Some collective nouns are :-
Gentry peasantry poultry odds cattle team police tongs sheers scissors briefs nobility
riches tools people arms

Example –The cattle is grazing.
                    Cattle are fighting among themselves.

Rule : 7

Noun indicating numerals must be used in singular form

Example –  A hundred rupee note
                     A ten mile walk
                     Two ten rupee notes
                     It was a two-hundred-page diary.
                     It was a ten-day job.
                     It is a one-step dance.

Rule : 8

After following phrases use plural form of noun
One of Any of
Some of Each of
Either of Neither of
None of Most of / all of + the (If Noun uncountable – Singular; Noun countable- Plural)
Note – either / neither without ‘of’ takes the noun in singular form.

Example –   One of my favourite players has come.
                       None of the articles has been sold.
                      Any of the boys can do this.

Q 3. His company is (A) / one of the few company (B)/ Manufacturing this product (C)/ in the whole country (D) /  No error (E) .
Ans. (B)
Explanation: – ‘one of’ is followed by plural noun , replace company by companies.

Q 4. The manager concluded that (A) / either Mahesh (B) /or teja were (C) / responsible for the last week`s theft (D) / No error (E).
Ans:- (C)
Explanation: – Either and Neither (without of) are followed by singular noun and take the verb in singular form ,replace plural verb ‘were’ by singular verb ‘was’.

Rule : 9

The possessive case of a compound noun is made by using `s with the last word.
                     Father -in- law`s
                     Mother – in -law`s
                    Chief of corporation`s order
Note :-
Plural formation of compound noun is made by making root word plural.

Example –Sons in law Maid servants
                   Chief ministers Prime ministers

Q 5.My brother – in – laws (A) / who live in Bombay (B) / have come to stay with us (C) / No error (D).
Ans. (A)

Rule :10

Some nouns don’t follow any specific rule for plural formation.
Example –
                         Mouse – Mice Louse – Lice
                         Basis – Bases Axis – Axes
                         Goose – Geese Man – men
                        Woman- women Phenomenon – Phenomena
                        Criterion – Criteria Handful- Handfuls
                        Tooth – Teeth Foot- Feet

Rule : 11

Some nouns end with f/fe for their plural formation remove f/fe and add ‘ves’
Example –
                       Loaf – Loaves Wolf – Wolves
                       Self- selves Leaf – Leaves
                      Thief- Thieves Half – halves
                       Calf – calves Wife – wives
                       Knife- knives Life- Lives

Rule : 12

Noun + Preposition + the same noun
Use both the nouns in singular form
Example –  Door upon door
                      Man after man
                      Day by day
                      Day after day

Rule : 13

`s can be used with anybody /somebody/nobody/everybody/No one /someone/ anyone
Example – Everybody`s business is nobody`s business.

Note :-
if ‘else’ is used after anybody/somebody use `s with else.
Example –
I like your website and not anybody else`s.

Rule : 14

Apostrophe s can be used with each other and one another .
Example – They respect each other`s decisions.
                     we like one another`s dresses.

Q 6. All individuals are (A) / different, so their (B) / tastes
vary from (C) / one another (D) / No error (E).
Ans. (D)
Explanation: – Use ‘one another’s as short form for ‘tastes of one another’

Rule : 15

Structure:- A + noun + of +noun
Use `s with the last noun.
Example –    A dress of priya`s .
                       A dress of priya.

Rule : 16

Make comparison between same cases of nouns either nominatives or objectives.
Example –   There is no understanding between you and me.

Q 7. He looks (A) / more depressed than (B) / her but I don’t (C)/ know the reason (D) / No error (E).
Ans- (C)
Explanation: – Comparison should be between the same form of nouns. Here the comparison is between he (nominative case) and her (objective case), Use the nominative form of her – She

Rule : 17

Use objective case of noun with ‘Let’
Let + obj + bare infinitive (infinitive without ‘to’)
Example –  Let us go to the cinema tonight.

Q 8. Let you and I (A) / go to the airport (B) / to welcome (C) /our beloved friend (D) / No error (E).
Ans- (A)
Explanation: – let is always followed by objective case , the objective form of I is ‘me’ and both the subjective and objective forms of you is ‘you’ . The correct uses should be ‘Let you and me’

Rule : 18

Generally apostrophe‘s’ is used with living things.
But in the following cases we may use apostrophe‘s’
Time indicating nouns (a moment’s delay, a week’s leave, one month’s vacation)
Weight indicating nouns (a ton’s weight)
Some dignified natural objects. (The earth’s surface)

Ex :-
Q 9. In today meeting (A) / we must first discuss (B) / and thrash out the problem (C) / one by one (D)/ No error (E).
Ans – (A)
Explanation: – Write ‘ In today’s meeting’ in part (A)

Rule : 19

Singular noun + singular verb
Plural noun + plural verb

Q 10. The course provide (A) / not only (B) /theoretical input (C) / but also practical training (D) / No error (E) .
Ans. (A)
Explanation: – use singular verb ‘provides’ for the singular noun ‘The course’

Q 11. If the teacher (A) / is good, the students (B) / will Respond (C) / positively to them (D) / No error (E).
Ans. (D)
Explanation: – ‘Them’ is used for plural noun whereas ‘Him’ is used for singular noun, here the subject ‘the teacher’ is singular noun, the correct uses should be ‘him’ instead of ‘them’.

Q 12. He firmly believes (A) / that a radical change (B) / in the structure of our (C) / various departments are necessary (D) / No error (E).
Ans. (D)
Explanation: – replace are by ‘is’ as the subject of the sentence ‘a radical change’ is a singular noun.

Q 13. Mohan has collected (A) / all the necessary documents (B) / and have written a good paper (C) / for his conference (D) / No error (E).
Ans. (C)
Explanation: – The subject ‘Mohan’ is a singular noun hence the verb used for singular noun must be in singular form ,replace have by has.

Q 14. Many a man (A) / have been (B) / working (C) / under me (D) / No error (E).
Ans. (B)
Explanation: – Replace have by has

Q 15. The unskilled class of (A) / workers are the (B) / most exploited class under (C) / the present labour contract system (D) / No error (E).

Ans. (B)
Explanation: – Subject of the given sentence ‘The unskilled class’ is a singular noun, use singular verb ‘is’

Q 16. I saw the accident (A) /but fortunately , I didn’t have to (B) / give evidence as there were (C) / a large number of  other evidences (D) / No error (E).
Ans:- (D)

Explanation: – The noun ‘evidence’ is used for non-living thing (paper, document etc.) as a proof whereas the noun ‘witness’ is used for a person as a proof , here in the given sentence use  ‘witness’ instead of ‘evidence’ as it refers to a person (I)

If You have any doubt than u can watch our  “Rules of Noun” & “Spotting Error” YouTube Video.

Rules of Noun for all SSC & Bank Exams

Noun Spotting Error

Current Affairs LuckyExam
Share to Support :