SSC CGL 2016 IDIOM & PHRASES

IDIOM & PHRASES  SSC CGL 2016 – 125 QUESTIONS

Instruction:-
In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Q1 . Caught red-handed
Options:
1) Caught by mistake
2) Caught with a red handkerchief
3) Found wounded
4) Discovered in the act of doing
Correct Answer: Discovered in the act of doing

Q2 . Gate crasher
Options:
1) Invader
2) Thief
3) Uninvited guest
4) Children
Correct Answer: Uninvited guest

Q3 . To angle
Options:
1) To measure the river breadth
2) To fish with a net
3) To fish
4) To sit and watch the river
Correct Answer: To fish

Q 4. Cat­nap
Options:
1) Rest
2) Fitful sleep
3) Long sleep
4) Short sleep
Correct Answer: Short sleep

Q5 . To pull a long face
Options:
1) Looked happily
2) Looked surprised
3) Looked sad
4) Looked calm
Correct Answer: Looked sad

Q6 . Fit her like a glove.
Options:
1) Too large
2) Too shabby
3) Too tight
4) Perfectly
Correct Answer: Perfectly

Q7 . For all intents and purposes
Options:
1) For all businesses
2) Obliquely
3) Practically
4) Almost perfect
Correct Answer: Practically

Q8 . Go out of one’s way
Options:
1) Did not want to
2) Ran away
3) Did everything possible
4) Tried to avoid us
Correct Answer: Did everything possible

Q9 . In the running
Options:
1) Loves to run
2) Running from the law
3) Physically fit
4) Has good prospects in the competition
Correct Answer: Has good prospects in the competition

Q10 . Beat around the bush
Options:
1) Walk around the forest
2) Clean the bushy areas
3) Avoiding the main topic
4) Play around the forest
Correct Answer: Avoiding the main topic

Q11 . Make room
Options:
1) Clean the room
2) Make space
3) Attain the room
4) Make a clean sweep
Correct Answer: Make space

Q12 . Mend your ways
Options:
1) Happy with one’s behaviour
2) Sad with one’s behaviour
3) Destroy one’s behaviour
4) Improve one’s behaviour
Correct Answer: Improve one’s behaviour

Q13 . Beggar description
Options:
1) Cannot be described
2) Something described by a beggar
3) A poor account of something
4) A description of a beggar
Correct Answer: Cannot be described

Q14 . Drag one’s feet
Options:
1) Make someting more complicated
2) Expedite
3) Be reluctant to act
4) Stop working
Correct Answer: Be reluctant to act

Q15 . Hope against hope
Options:
1) Think wishfully from time to time
2) Hoped with good reason
3) Nurture an impossible hope
4) Pretend to hope
Correct Answer: Nurture an impossible hope

Q16 . For keeps
Options:
1) Himself
2) Away
3) Forever
4) Hid
Correct Answer: Forever

Q17 . Pale into insignificance
Options:
1) Seemed less important
2) Was less exciting
3) Was less hectic
4) Was dull and pale
Correct Answer: Seemed less important

Q18 . With one voice
Options:
1) By one man
2) By one community
3) Unanimously
4) In disharmony
Correct Answer: Unanimously

Q19 . For keeps
Options:
1) Himself
2) Away
3) Forever
4) Hid
Correct Answer: Forever

Q20 . Pale into insignificance
Options:
1) Seemed less important
2) Was less exciting
3) Was less hectic
4) Was dull and pale
Correct Answer: Seemed less important

Q21 . With one voice
Options:
1) By one man
2) By one community
3) Unanimously
4) In disharmony
Correct Answer: Unanimously

Q22 . Made light of
Options:
1) Did not hear
2) Treated it lightly
3) Blew away
4) Carried with him
Correct Answer: Treated it lightly

Q23 . Every inch a gentleman
Options:
1) Somewhat
2) Partly
3) Entirely
4) Calculatively
Correct Answer: Entirely

Q24 . Gall and wormwood
Options:
1) A problem
2) Hateful
3) Useless
4) Hard to digest
Correct Answer: Hateful

Q25 . All moonshine
Options:
1) Glowing
2) Far from reality
3) Celestial
4) About the moon
Correct Answer: Far from reality

Q26 . At a snail’s pace
Options:
1) Quietly
2) Quickly
3) Continuously
4) Slowly
Correct Answer: Slowly

Q27 . Call on
Options:
1) Telephone
2) Seek help
3) Pay a visit
4) Order
Correct Answer: Pay a visit

Q28 . Pros and Cons
Options:
1) Professionals
2) Con artists
3) Professionals and con artists
4) Advantages and disadvantages
Correct Answer: Advantages and disadvantages

Q29 . Once in a blue moon
Options:
1) Very rarely
2) Common
3) Predictable
4) Ordinary
Correct Answer: Very rarely

Q30 . Fish out of water
Options:
1) Dehydrated
2) Comfortable position
3) An uncomfortable position
4) Fish in an aquarium
Correct Answer: An uncomfortable position

Q31 . Be down with
Options:
1) Suffering from
2) In grief with
3) In pain with
4) Aching with
Correct Answer: Suffering from

Q32 . Fair – weather friend
Options:
1) Honest only when easy and convenient
2) Truthful only when easy and convenient
3) Supports only when easy and convenient
4) Temporary only when easy and convenient
Correct Answer: Supports only when easy and convenient

Q33 . Pull together
Options:
1) Become friends
2) Work harmoniously
3) Be successful
4) Live happily
Correct Answer: Work harmoniously

Q34 . To bury the hatchet
Options:
1) To make peace
2) To dig the ground
3) To negotiate
4) To make war
Correct Answer: To make peace

Q35 . Selling like hot cakes
Options:
1) To have a good season
2) To become as planned
3) To have a very slow sale
4) To have a very good sale
Correct Answer: To have a very good sale

Q36 . Scot free
Options:
1) Unlimited
2) Unpunished
3) To freedom
4) Unrepentant
Correct Answer: Unpunished

Q37 . To play fast and loose
Options:
1) To be narrow minded
2) To play a good game
3) To act in an unreliable way
4) To defeat a person
Correct Answer: To act in an unreliable way

Q38 . She angrily broke up the letter.
Options:
1) tore up
2) break in
3) teared up
4) No improvement
Correct Answer: tore up

Q39 . Feather one’s own nest
Options:
1) Decorate
2) Work hard at home
3) build a home
4) make money in an improper way
Correct Answer: make money in an improper way

Q40 . pull a fast one
Options:
1) as fast as lightning
2) play a trick
3) carry a heavy burden
4) take a deep breath
Correct Answer: play a trick