SSC CGL 2016 Antonyms

SSC CGL 2016 ANTONYMS :- 39 Questions

Instruction:- In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

Q1 . DETEST              [ Loathe ]
Options:
1) DENOUNCE           (Impute)
2) IGNORE                 (Abandon)
3) ADORE                  (Admire)
4) CASTIGATE           (Trounce)
Correct Answer: ADORE

Q2 . SOOTHE               [ Assuage ]
Options:
1) QUENCH                  (Extinguish)
2) MITIGATE              (Detract )
3) HEAL                       (Cure )
4) AGITATE                (Perturb)
Correct Answer: AGITATE

Q3 . GRACEFUL         [ Elegant]
Options:
1) AWKWARD              (Clumsy)
2) ELEGANT                (Comely)
3) GRACIOUS              (Indulgent)
4) UGLY                        (Hideous)
Correct Answer: AWKWARD

Q4 . INERTIA             [ Passivity]
Options:
1) STUPOR                  (Insensibility)
2) VIGOUR                (Mightiness)
3) LANGUOR             (Laxity)
4) INERTNESS          (Denseness)
Correct Answer: VIGOUR

Q5 . INVINCIBLE            [ Insurmountable ]
Options:
1) IMPREGNABLE           (Invulnerable)
2) OMNIPRESENT          (Ubiquitous)
3) POWERLESS               (Impotent)
4) POTENT                       (Dominant)
Correct Answer: POWERLESS

Q6 . SQUANDER                 [Lavish]
Options:
1) SPEND                              Disburse
2) REDUCE                          Abridge
3) SLANDER                       Calumny
4) SKIMP                             Thrifty
Correct Answer: SKIMP

Q7 .DIFFIDENT                   [Bashful]
Options:
1) SHY                                 Reticent
2) BRAVE                          Valiant
3) CONFIDENT               Assertive
4) MEEK Submissive
Correct Answer: CONFIDENT

Q8 . DISAVOWAL         [Repudiation]
Options:
1) REBUTTAL                 Refutation
2) REPEAL                      Revoke
3) APPROVAL                 Consent
4) APPEAL                        Plead
Correct Answer: APPROVAL

Q9 . NONCONFORMIST   [Dissident]
Options:
1) CONVENTIONAL            Orthodox
2) PRACTICAL                     Pragmatic
3) FASHIONABLE              Voguish
4) NOMAD Wanderer
Correct Answer: CONVENTIONAL

Q10 . MALLEABLE              [Tractable]
Options:
1) TEACHABLE
2) INTRACTABLE
3) MANAGEABLE Doable
4) PLIABLE Pliant
Correct Answer: INTRACTABLE

Q11 .QUIESCENT
Options:
1) IGNORANT
2) DORMANT
3) INNOCENT
4) IMPROPER
Correct Answer: DORMANT

Q12 . VANITY
Options:
1) PRIDE
2) LOVE
3) COURAGE
4) HUMILITY
Correct Answer: HUMILITY

Q13 . TERMINATE
Options:
1) CONFINE
2) REPEAL
3) COMMENCE
4) PROGRESS
Correct Answer: COMMENCE

Q14 . LENIENT
Options:
1) STRICT
2) SOLID
3) FORGIVING
4) STOIC
Correct Answer: STRICT

Q15 . CAPTIVATE
Options:
1) DISTRACT
2) OBSCURE
3) IMPRISON
4) RELEASE
Correct Answer: DISTRACT

Q16 . INSOLENT
Options:
1) MANNERLY
2) HAUGHTY
3) DEFIANT
4) RUDE
Correct Answer: MANNERLY

Q17 . FEROCIOUS
Options:
1) MILD
2) SWEET
3) BRUTAL
4) WILD
Correct Answer: MILD

Q18 . IRASCIBLE
Options:
1) CRANKY
2) CHOLERIC
3) AMIABLE
4) WASPISH
Correct Answer: AMIABLE

Q19 . FORLORN
Options:
1) JOYFUL
2) LUCKY
3) FORTUNATE
4) FREE
Correct Answer: JOYFUL

Q20 . GREGARIOUS
Options:
1) UNSOCIABLE
2) UNSYMPATHETIC
3) UNGRATEFUL
4) UNATTRACTIVE
Correct Answer: UNSOCIABLE

Q21 . OBSTINATE
Options:
1) DOCILE
2) AGGRAVATE
3) OFFENSIVE
4) OPPRESSIVE
Correct Answer: DOCILE

Q22 . COURAGE
Options:
1) BRAVERY
2) WEAKNESS
3) COWARDICE
4) FEAR
Correct Answer: COWARDICE

Q23 . ARID
Options:
1) DRY
2) FERTILE
3) BARREN
4) FALLOW
Correct Answer: FERTILE

Q24 . RUGGED
Options:
1) HARD
2) STURDY
3) SMOOTH
4) ROUGH
Correct Answer: SMOOTH

Q25 . INTANGIBLE
Options:
1) ETHEREAL
2) CONCRETE
3) INSUBSTANTIAL
4) ABSTRACT
Correct Answer: CONCRETE

Q26 . EVADE
Options:
1) INVADE
2) ESCAPE
3) SHUN
4) CONFRONT
Correct Answer: CONFRONT

Q27 . INSULAR
Options:
1) COSMOPOLITAN
2) ISOLATED
3) NARROW
4) PAROCHIAL
Correct Answer: COSMOPOLITAN

Q28 . CAPTIVITY
Options:
1) SLAVERY
2) PERMISSION
3) FREEDOM
4) LIMITATION
Correct Answer: FREEDOM

Q29 . INSOLENT
Options:
1) SCRUPULOUS
2) EMOLIENT
3) COURTEOUS
4) LAZY
Correct Answer: COURTEOUS

Q30 . INVALUABLE
Options:
1) PRICELESS
2) RARE
3) INESTIMABLE
4) WORTHLESS
Correct Answer: WORTHLESS

Q31 . VIRTUE
Options:
1) WILES
2) CURSE
3) VICE
4) CUNNING
Correct Answer: VICE

Q32 . CONTEMPLATIVE
Options:
1) WISTFUL
2) UNREFLECTIVE
3) NUMBED
4) AROUSED
Correct Answer: UNREFLECTIVE

Q33 . FUTILE
Options:
1) DISTINCT
2) OPEN
3) PLEASED
4) FRUITFUL
Correct Answer: FRUITFUL

Q34 . INCLEMENT
Options:
1) RADICAL
2) MILD
3) HARSH
4) TYRANNICAL
Correct Answer: MILD

Q35 . INTERIM
Options:
1) PROVISIONAL
2) TENTATIVE
3) PERMANENT
4) INTERVAL
Correct Answer: PERMANENT

Q36 . TREACHERY
Options:
1) BETRAYAL
2) MULING
3) LOYALTY
4) REBELLION
Correct Answer: LOYALTY

Q37 . VISIONARY
Options:
1) REALIST
2) ARTIST
3) IDEALIST
4) SOCIALIST
Correct Answer: REALIST

Q38 . INFIRM
Options:
1) STRONG
2) WEAK
3) SUPPORTER
4) BELIEVER
Correct Answer: STRONG

Q39 . REASSURE
Options:
1) COMFORT
2) CONSOLE
3) INSPIRE
4) DISCOURAGE
Correct Answer: DISCOURAGE

Thank you.. Please Share !!

Current Affairs in Hindi 2019-20

Current Affairs LuckyExam

LuckyExam © 2019